Bronzen beeldje

 

 

 

 

 

 

De bronzen wereld van Burkina Faso                                                             

Brons gieten is in Burkino Faso een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is het vakmanschap van de Djermée stam. Van vader op zoon, van leermeester op leerling wordt deze techniek overgebracht.


De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maakten het prachtige beeldje zoals afgebeeld.


Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld met de hand gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gepatineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.                                                                                                                    

De makers van de beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst.                                                   

Burkina Faso, letterlijk ‘het land van de oprechte mensen’, ligt gedeeltelijk in de Saharastrook. Het is 7 x zo groot als Nederland en er wonen 17 miljoen mensen.   De Coöperatie ondersteunt de ambachtslieden met hun marketing en stimuleert hen tot innovatie, kwaliteitsverbetering en onderling samenwerking. Natuurlijk vanuit de FairTrade-principes.

 

Prijs van het beeldje is € 59,95