Vriendenkring

Wereldwinkelweetje

Vriendenkring-beeldjes. In Wereldwinkels zie je ze vaak: een beeldengroep die bestaat uit een kring van circa drie of meer figuren die gearmd in een kring staan. Deze beeldjes zijn waarschijnlijk gebaseerd op voorwerpen die afkomstig zijn uit de streek Colima in het Noordwesten van Mexico.

De vriendschapskring met daarin een waxinelichtje staat symbool voor vrienden, die zich warmen aan elkaar, voor mensen die elkaar ontmoeten, die iets voor anderen willen doen. Daarnaast is het een Fairtrade product.

Ze stammen uit een periode die we het Pre-Klassiek noemen, en die zich uitstrekt van 2000 v.Chr. tot 300 na Chr., dus ver voor de komst van de Europeanen naar Amerika. De kring van keramiek wordt door een familiebedrijf op ambachtelijke wijze gemaakt en gebakken in een hout gestookte oven. Om een familiekring te maken, drukt men de klei in een mal. De rode kleur die veel aardewerk heeft, heet ‘oxidado’ oftewel: geoxideerd. Nu wordt daarvoor pigment gebruikt, maar vroeger kleurde roestend metaal de klei rood. Voor de productie van deze werkstukken worden mallen gebruikt. Het aardewerk wordt op een lage temperatuur gebakken.  De afwerking met verf en lak leidt tot een fraai eindproduct. Een vriendenkring is een eeuwenoud teken van verbondenheid uit de deelstaat Jalisco. De Indiase legende vertelt dat aan het einde van de avond vrienden zich verzamelden rondom het kampvuur. Bij dit vuur delen ze verhalen, praten over de goede kwaliteiten van elkaar en halen ze gezamenlijke herinneringen op. Door deel te nemen aan de vriendschapskring werd de vriendschapsband aangehaald en verstevigd. Het materiaal van de kring is aardewerk, het